štvrtok 13. februára 2014

Inšpirácia menom Valentín

Máme tu pár minút pred Valentínskym dňom a musím povedať, že som dlhšie rozmýšľala, čo ešte okrem nail artu napíšem :) Rozhodla som sa, že to bude hlavne ukážka mojich šperkov, ktoré v sebe nesú lásku :) Tento článok bude viacmenej o fotkách. 
Avšak ešte pred tými fotkami by som Vám chcela ukázať históriu tohto sviatku :)
Rozmýšľali ste niekde, že kde, prečo ako a načo vznikol Valentín? Dnes som troška túto tradíciu skúmala, hlavne kvôli tomu, že môj tatino nadával štýlom: "Všetky hovadiny k nám prichádzajú z Ameriky!!!" Chcela som vedieť, že či to je skutočne tak :) A predstavte si, že to tak veru nie je :)

"História sviatku svätého Valentína však ostáva záhadou. Vieme však, že február sa oddávna považuje za mesiac romantiky. Deň sv. Valentína ako ho poznáme dnes v sebe nesie prvky kresťanskej aj starorímskej tradície. Takže kto bol sv. Valentín a prečo sa jeho meno spája s pradávnymi rituálmi?
Jedna legenda hovorí, že Valentín alebo Valentinus bol kňaz, ktorý slúžil v treťom storočí v Ríme. Cisár Klaudius sa rozhodol zakázať mladým mužom sobáše, pretože si myslel, že slobodní muži sú lepší bojovníci. Valentín sa dostal cisárovej nemilosti potom ako Klaudius zistil, že tajne sobáši mladých milencov a odsúdil ho na smrť. Podľa tejto legendy poslal prvý valentínsky pozdrav sám Valentín, keď sa zaľúbil do dcéry väzenského dozorcu, ktorá ho vo väzení navštevovala. Aj keď je pravda okolo Valentína nejasná a nezachovali sa o ňom žiadne fakty, príbehy hovoria o jeho obrovskom súcite a hrdinstve. Niet divu, že už v stredoveku patril medzi najpopulárnejších svätých mužov v Anglicku a Francúzsku.
Mnoho ľudí si myslí, že deň sv. Valentína sa oslavuje uprostred februára, ako spomienka na jeho smrť, alebo pohreb. Iní tvrdia, že cirkev sa rozhodla oslavovať deň svätého Valentína uprostred februára v snahe pokresťančiť starorímske pohanské oslavy luperkálií. V starovekom Ríme sa február oslavoval ako oficiálny začiatok jari. V polovici februára slávili sviatok plodnosti a vzdávali hold zakladateľom Ríma.
Zaujímavé fakty

  • Valentín umrel niekedy medzi rokmi 296 až 273 a mal by byť pochovaný pri druhom míľniku na Via Flaminia (staroveká rímska cesta z Ríma na Rimini).
  • Hovorí sa, že anglický kráľ Henry V si najal spisovateľa Johna Lydgatea , aby mu napísal valentínsky pozdrav pre Katarínu z Valois.
  • V stredoveku ľudia v Anglicku a Francúzsku verili, že 14. februára sa začínajú páriť vtáky, čo prispelo k myšlienke, že deň sv. Valentína by mal byť dňom zaľúbených.
  • Valentínske pozdravy boli obľúbené už v stredoveku. Najstaršia známa pohľadnica je vystavená v Britskom múzeu.
  • Asociácia združujúca výrobcov pohľadníc odhaduje, že každý rok sa pošle jedna miliarda valentínskych pozdravov.
  • Asi 85% všetkých valentínskych pozdravov dostávajú ženy.
  • Prvá komerčná valentínska pohľadnica bola vyrobená v 40-tych rokoch 19. storočia v USA."
Zdroj článku:http://www.fann.sk/zo-sveta-kozmetiky-a-parfumov/detail/ako-vznikol-valentin/



Najskôr Vám ukážem pár "nešperkových" vecí, ktoré si zaslúžia čestné miesto v tomto článku :)

Toto krásne srdiečko z novín som dostala od mojej šikovnej kolegynky Evky, ktorá z novín dokáže vyrobiť nádherné veci :) Že nechápete ako to urobila? To je v poriadku, ja tiež nie :D



Našla som v cereáliách :)

Ako veľmi máte radi čokoládu? A čo ovocie? Že ich milujete? A najmä ich kombináciu? Ja tiež!!! Preto som si zakúpila toto krásne Fondue z Oriflame, ktoré mi robí veľkú radosť :) Už som ho však videla aj inde. Predstavte si taký krásny romantický večer pri šampanskom, kde pred Vami bublá horúca čokoláda a vy si napichujete ovocie a z ľahka ho do tejto čokolády namáčate ... a ten pocit, keď si túto kombináciu položíte na jazyk. Na nezaplatenie ;)

Taštička, ktorá hrá :) Je to taká malá hracia skrinka. A hrá skladbu od Beethovena- Pre Elišku (skladba tu). Táto taštička ma veľmi potešila, dostala som ju síce na Valentína už pred dvomi rokmi., ale stále mi robí radosť. Pripomína mi totižto detstvo, túto skladbu mi hral môj plyšový šašo, ktorého som zbožňovala a stále ho mám odloženého, ale už chudák nehrá :( Takže táto taštička mi ho nahradila :)

Moja kozmetická taštička :)


A teraz tie šperkové veci. :) Sama som neverila vlastným očiam, že koľko som toho nakoniec vyhrabala :D


Tento náhrdelník som si kúpila spolu s jedným časopisom, keď som mala 16 :) Mala som ho na sebe len raz, ale páči sa mi, možno si ho zajtra dám do práce, nech sa deti potešia :) Je taký jednoduchý a pritom výrazný.


Čierne náušničky z Gate, ktoré boli v zľave. Ešte som ich ale vonku nemala, pretože mi nejako zle robia na uši. Ako keby ma štípali či čo a navyše z nich odpadávajú kamienky.


Dvojsrdiečkový náhrdelník z Oriflame :)


 Tieto náušničky som mala na štátniciach :) Už som ich raz na blogu ukazovala.




Náušničky z Bravo girl :D Tiež som mala vtedy 16 :) Nosila som ich často.


 Hodinky z Oriflame. Mala som ich na písomných maturitách. Takže len raz použité zatiaľ :)


Set náhrdelník a prsteň Love

 V srdiečku na prsteni boli pôvodne ružové kamienky, ktoré mi postupne poopadávali a prsteň stmavol ...




 Medailónik z Oriflamu. Toto je jeden z mojich najobľúbenejších kúskov, ktorý som si veľmi obľúbila. Pôvodne bol celý strieborný, avšak po rokoch stmavol... ale teraz sa mi páči oveľa viac, vyzerá tak starodávne a zaujímavo :)




 Set náušničiek z Kik



Tieto náušnice som dostala od sestry na narodeniny pár rokov dozadu, tiež patria k najobľúbenejším kúskom :)


                                                                Perličky z Kauflandu




Prívesky

Od priateľa Swarovski :)

 Set z Oriflame




Od sestry k narodeninám :) 




 Z Oriflame


Taktiež od sestry na nejaký sviatok.



To je všetko z mojich šperkov :)
Ak ste ešte nevideli môj Valentínsky nail art, tak je : tu


Ešte pár inšpirácií na záver :)






Želám Vám krásne stráveného Valentína :) A tie, ktoré nemáte partnerov, nezúfajte... máte predsa okolo seba aj iných ľudí, prípadne zvieratká, ktoré si zaslúžia Vašu pozornosť a lásku. :)


3 komentáre:

  1. Ten nahrdelnik s cervenym srdieckom mam tiez (tuzim, ze to bolo v INku) a tie nausnicky z bravo girl mam taktiez :D Zjavne sme si kupovali tie iste casopisy :D
    Inak, super clanok :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, v INku, máš pravdu :D Len som si nebola istá, tak som nechcela radšej trepnúť :D hh
      No veď veľa pubertiačok čítalo tieto časáky :D A vždy som sa tešila z darčekov.
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  2. Jééé, takovou obrovkou kytici růží bych taky nechala líbit :)
    http://luci-fashion.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť