nedeľa 16. marca 2014

Ahoj vôňa, čo si zač? Alebo 10 pravidiel používania, o ktorých ste možno netušili


Ahojte :)

Pár rokov dozadu som jednu dobu chodila na kozmetické sedenia Oriflame, kde som sa dozvedala veľa informácií o správnom používaní výrobkov a dôvodoch, prečo to tak musí byť. Jedno takéto sedenie bolo aj ohľadom vôní, ich testovania, výberu a používania. Vtedy som získala veľmi veľa skvelých informácií, ktoré prekvapili mňa samotnú, preto som neváhala a zapísala som si ich do zošita :) V tej dobe som však netušila, že raz budem blogerkou a že sama o tom budem chcieť vytvoriť článok a priučiť iné ženy o tom, o čom možno vôbec netušili. Preto som tento zošit vyhrabala a rozhodla som sa Vám o tom napísať :)


(Na fotkách všetky moje vône :) )

O vôňach som sa dozvedela 10 zaujímavých faktov, ktoré určite zaujmú aj Vás :) Tak poďme sa teda na nich rovno pozrieť.


  1. Koľko % vonných essencií obsahuje a čo to znamená?

Podľa čoho si najčastejšie vyberáte vône? Tipujem, že práve podľa toho, ktorá sa Vám práve zapáči :)
Ale len máloktorá zrejme pozeráme na jej výdrž, ktorú ovplyvňuje jej zloženie. Kvalitný dámsky parfum má obsahovať viac ako 18% vonných essencií  a pánsky viac ako 20% vonných esencií. Čiže kúpiť si skvelý krásne voňavý parfum, ktorý vydrží veľmi dlho je na nezaplatenie :) Musím sa priznať, že ja žiadny parfém doma nemám... mám len toaletné a parfémované vody. Ale je medzi nimi citeľný rozdiel v dobe uvoľňovania :)

Takže ako to vlastne je?
  • Parfém (označenie: extrakt): 15-30% vonnej parfémovej kompozície (vonných esencií) v koncentrovanom liehu (alkohole).
  • Parfémovaná voda (označenie: Eau de Parfum, EdP): 8-15% vonnej parfémovej kompozície (vonných esencií) v cca 85-90% liehu.
  • Toaletná voda (označenie: Eau de Toilette, EdT):obsahuje 5 až 8 % vonnej parfémovej kompozície (vonných esencií) v cca 80% liehu.
  • Kolínska voda (označenie: Eau de Cologne, EdC): obsahuje 3 až 5 % vonnej parfémovej kompozície (vonných esencií) v cca 70% liehu.
Zaujímavosť:
Vedeli ste, že základnými zložkami klasických parfumov v minulosti boli ambra (extrakt zo spermií vorvaňov, ktorý sa zbiera z hladiny morí a pred použitím sa necháva 3 roky odležať), pižmo (výťažok z pohlavných žliaz kabara pižmového - druh jeleňovitých, ktorý žije v Himalájach) a cibet (výlučok análnych žliaz cibetiek - cicavcov veľkosti stredného psa, žijúcich v Afrike a Ázii)?

  2. Pižmo 

V minulosti sa pižmo získavalo z výťažkov z pohlavných žliaz kabara pižmového. V prítomnosti je to už zakázané kvôli ohrozeniu tohto zvieratka, preto vyvinuli pižmo syntetické, umelo vyrobené, ktoré je na nerozoznanie od pravého. :)
Čo konkrétne by ste si predstavili pod týmto názvom? Samozrejme okrem toho, čo ste si prečítali v predchádzajúcich riadkoch. Ide o jednu z najvýraznejších súčastí vôní, avšak pozor... nie každá vôňa obsahuje pižmo! Pižmo zvýrazňuje Vašu prirodzenú vôňu.
Predstavte si, že vôňa tvorí sústavu nádobiek a v každej je určitá zložka z vône, z ktorej sa skladá. Len jedna jediná nádobka označená názvom pižmo je prázdna, ktorá sa zaplní až po aplikácií vône. Prečo? Pretože po aplikácií sa pižmo naviaže na Vašu prirodzenú vôňu a zvýrazní ju. Tvorí vlastne ako keby prázdne miesto, prázdnu zložku, ktorú zaplníte Vy :) (Dúfam, že ste pochopili ako som to myslela, inak som to nevedela opísať)

Zaujímavosť:
Na spomínaných sedeniach 15 žien spolu somnou testovalo jeden a ten istý parfém s pižmom. Našou úlohou bolo aplikovať si parfém na zápästie a 10 minút počkať, aby sa vôňa "otvorila". Následne sme mali ovoňať svoju ruku a susedkám v okolí. Prekvapenie prišlo, keď sme zistili, že na jednej z nás je vôňa proste nádherná ... a na ďalšej proste úplne zanikla, alebo pôsobila zatuchnuto a nepríjemne. 
Vyznenie vôní na pokožke ovplyvňuje viacero faktorov. Napríklad mastnejšia pokožka drží vôňu dlhšie a na pokožke milovníka ťažkých, korenených jedál pôsobia vône intenzívnejšie. Každý človek má svoju vlastnú špecifickú vôňu. 

Upozornenie:
Nikdy!, ale naozaj nikdy! si nevyberajte vône podľa toho, že sa Vám páči na testovacom papieriku, vatičke, vo vrchnáčiku alebo na pokožke iného človeka! Vždy! si vôňu nastriekajte priamo na pokožku, jedine tak zistíte, či Vám vôňa sadne alebo nie. Pretože všetko okrem pokožky vôňu skresľuje a vôňa sa nedokáže uvoľňovať tak, ako by sa mala. Keď si takto vyskúšanú vôňu kúpite, môžte neskôr ľutovať. 


  3. Zohľadnite ročné obdobie

Pri výbere vône by sme si mali tiež dobre premyslieť v akom ročnom období ju chceme a budeme používať. Ide hlavne o to, že mnohé vône sú ťažšie a iné príliš svieže či korenisté. Určite to poznáte, keď v lete cestujete napríklad mhd a pred Vami si sadne žena, vďaka ktorej sa Vám dýcha ťažšie ako predtým :D Je to jej vôňou, ktorá je naprosto nehodiaca sa, pôsobí dusivo a nedýchatelne. Presne o tomto je reč. Ťažšie, korenisté prípadne príliš sladké vône sa hodia najmä na zimu a v lete by sme sa im mali v každom prípade vyvarovať! Na leto sa zase hodia ľahké svieže, kvetinové alebo ovocné vône. :)

Zaujímavosť:
Univerzálna klasifikácia vôní vraj neexistuje. Francúzsky systém rozdeľuje vône na citrusové, kvetinové, fougére (papraďové), chypre (sladké), drevité, ambrové a vresové. Vône sú vnímané veľmi rozdielne a pri snahe o kategorizáciu vznikajú rozpory. 
Nezabudnime na to, že každá vôňa na každom z nás vonia inak :)


  4. Kam vôňu aplikujem?

Ak už sme si vybrali vhodnú vôňu, tak kam ju aplikovať aby mala najlepší efekt a využiteľnosť? :)
Odpoveďou môže byť jedine len, že na pulzujúce miesta... A že prečo? Pretože sa na nich vôňa drží najdlhšie a taktiež sa krásne rozvinie. Myslím si, že je to najmä preto, že na týchto miestach je koža najtenšia a najcitlivejšia. Sú to: zápästia, krk (tepny), podkolenné jamky, lakťové jamky, pupok, medzi prsiami ... ale môžu to byť aj odevy z prírodných materiálov a kožušín. Vôňu však nikdy! neaplikujte na svetlé časti odevu a najmä nie na prírodný hodváb!
Ak máte pocit, že Vaša vôňa je až príliš silná a nastriekaním vône na jedno konkrétne miesto by bolo moc, tak ju zjemnite. Nastriekajte vôňu pred seba do priestoru a prejdite cez ňu. Čiastočky vône sa na Vás zachytia a budú krásne rozvoniavať. :)

Zaujímavosť:
Keďže vôňa stúpa smerom hore, je vhodné ju nanášať napríklad na päty alebo pod kolená. Tento spôsob je vhodný najmä pre alergikov.
Greenpeace neodporúča aplikáciu vôní na pokožku, pretože sa v mnohých našlo alarmujúce množstvo ftalátov, ktoré prenikajú cez pokožku a poškodzujú zdravie.

  5. Nešúchať! 

Všimla som si, že mnohé ženy po aplikácií vône na zápästie si ju pošúchajú druhým zápästím. Nikdy som nerozumela prečo, veď by si ju mohli streknúť aj na to druhé. Nikdy som to nerobila ale taktiež som si nikdy nepomyslela, že by to mohlo byť zlé. Až po sedení s Oriflame som všetko pochopila a odvtedy upozorňujem všetky ženy, ktoré vidím, že vôňu šúchajú. 
A prečo sa teda nemá šúchať? Znova si poďme predstavovať :) 
Predstavte si, že máte pred sebou 3 taniere s rozdielnym jedlom, ktoré majú predstavovať 3 chody (napríklad polievka, rezeň s hranolkami, tiramissu). Pod týmito 3 chodmi si môžme predstaviť vôňu a jej postupné uvoľňovanie a to hlava, srdce a základ (postupne ich priblížim v nasledujúcom bode). Keď vôňu pošúchate je to to isté ako keby ste tieto 3 jedlá zmiešali do jedného a takto to konzumovali. Vôňu proste úplne narušíte a pokazíte. Rozbijete jej krásne postupné uvoľňovanie a to je presne to, prečo sa to robiť nemá.


  6. Uvoľňovanie 

Ako som spomínala v predchádzajúcom bode, vôňa má akési "3 chody", ktorými prechádza vďaka uvoľňovaniu. Každá zo zložiek vône má rozlišnú rýchlosť vyprchávania. Tieto zložky sa prejavujú po celú dobu od aplikácie až po úplne vyparenie.

Vôňa má:
  •  hlavu, ktorá sa skladá z látok sviežej povahy a odparia sa do 10 minút. Je to úplne to prvé, čo pocítite po aplikácií. Následne sa vôňa začína rozvíjať do ďalšieho "chodu"
  • srdce prichádza na radu po 10-15 minútach a tieto zložky majú väčšinou korenistú vôňu
  • základ, ktorý prichádza na záver a vonia najdlhšie, až niekoľko hodín do úplného vyprchania (záleží to od % vonných esencií). Základ je väčšinou stavaný na drevitej vôni a tvoria ho najstabilnejšie vonné zložky.

Upozornenie:
Avšak nesmieme zabudnúť, že parfém, parfumovaná voda, toaletná voda a kolínska majú rozdielne uvoľňovanie vďaka % vonných esencií. Uviedla som najčastejšie opisované, doba uvoľňovania hlavy a srdca sa môže u niektorých predĺžiť alebo skrátiť o niekoľko minút, zatiaľ čo základ až o niekoľko hodín.

  7. Váš nos po čase necíti

Mnohé ženy si aplikujú vôňu počas dňa viacnásobne, pretože tvrdia že sa prestali cítiť. Toto viacnásobné navoniavanie sa je pritom úplne zbytočné, keď že ako ste čítali v predchádzajúcom bode, vôňa vydrží rozvoniavať niekoľko hodín. Je úplne bežné, že čuch sa po určitej dobe otupí a vlastne zvykne si na danú vôňu. Takže to, že sa necítite Vy neznamená, že Vás necítia iní :) Takže pozor na viac násobné aplikovanie alebo mixovanie vôní... niekedy menej je viac.

Upozornenie:

Neodporúča sa počas dňa používať viac ako 2 vône, pretože vznikne akýsi mix. Kým jedna ešte nedovoňala úplne, Vy už aplikujete ďalšiu.

  8. Zviacnásobnenie vône 

Zamilovali ste sa do svojej vône tak neskutočne, že bez nej neviete byť a je Vám ľúto, že Vám vydrží krátko? Je tu jedna možnosť ako pôžitok z nej predĺžiť :) A že ako? Úplne jednoducho. Popozerajte sa po výrobkoch, ktoré majú presne tú istú vôňu. Ide o sprchové gély, mydlá, telové krémy, telové mlieka, peny do kúpeľa, antiperspiranty, dezodoranty, krémy na ruky ... atď. Ak by ste sa umyli sprchovým gélom s touto vôňou, následne sa natreli telovým mliekom a dali si ešte napríklad antiperspirant + nakoniec sa navoňali, Vaša vôňa by sa niekoľko krát znásobila a vydržala by omnoho dlhšie. :) Je to účinné a predsa jednoduché, no nie? :)

  9. Viac vôní na rôzne príležitosti

Určite ste si na fotkách všimli, že mám doma množstvo vôní. Každá z nich je však iná, jedna je sladká, druhá korenistá, ďalšia je ovocná, kvetinová, ťažšia vôňa, príjemne ľahká atď. Je to hlavne kvôli tomu, že každú z nich používam na inú príležitosť, iné ročné obdobie, inú náladu a mohla by som ďalej pokračovať. A presne takto by to malo byť. Každú vôňu, ktorú použijete by ste mali používať s rozumom, pretože podčiarkuje a zvýrazňuje Vašu osobnosť a taktiež príležitosť. Ak si napríklad oblečiete róby a idete na ples, tipujem že nepoužijete sladkú ovocnú vôňu, ktorá by bola typická skôr pre letné počasie, ale použijete vôňu, ktorá Vás doplní svojou elegantnosťou. Rovnako ako si takúto elegantnú ťažšiu vôňu nedáte v lete keď sa pôjdete korčulovať napríklad. Rozumiete čo tým chcem povedať? :)

Upozornenie:
V lete neodporúčam vôňu striekať priamo na pokožku ak danú časť tela plánujete vystaviť slniečku a opaľovať sa. Vôňa na pokožke a slnečné žiarenie spolu navzájom reagujú a môžu sa Vám vytvoriť ekzémy, vyrážky, alergia alebo Vám vzniknú fľaky.

10. Doba použiteľnosti

Ako dlho máte doma svoju obľúbenú vôňu? A viete ako dlho Vám ešte vydrží použiteľná? 
Odporúčaná doba po otvorení sú 2 roky, avšak ak je vôňa vystavovaná účinku denného svetla a teplotám nad 20°C môže vydržať menej ako 2 roky. Po dlhšom čase nastávajú zmeny v zložení vône a taktiež mení svoju farbu na tmavšiu. Ak cítite kyslastú alebo inak netypickú zmenu vône alebo vidíte, že vôňa výrazne stmavla, svoju dobu použiteľnosti už má zrejme za sebou.


Dúfam, že som Vás "naučila" niečomu novému o čom ste možno ani netušili :) Budem rada, ak mi zanecháte komentár o tom, ako sa Vám článok páčil a taktiež či ste zistili niečo pre Vás nové a možno užitočné :)

Pre blogerku nie je nič lepšie ako spätná väzba. Len vďaka nej viem, či Vás podobné články oslovia aj v budúcnosti :)




11 komentárov:

  1. Tá ambra, pižmo a cibet??... wtf?? to počujem prvýkrát. článok je super :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že si v článku objavila niečo, o čom si predtým nevedela :)

      Odstrániť
  2. Už som sa nevedela dočkať tohto článku :) a oplatilo sa :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Zlatá ... som rada, že som ťa nesklamala a článok sa páčil ;)

      Odstrániť
  3. Tak toto bol parádny článok, veľa vecí som sa dozvedela a v živote o nich nepočula :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak som som veľmi rada, pretože to bolo účelom tohto článku :) Ukázať Vám čo najviac neznámych vecí zo sveta vôní ;)

      Odstrániť
  4. zaujímavý článok, veľa som sa toho dozvedela, napr. to o tom pižme som vôbec ani len netušila ;)
    vidím, že máme spoločné vône, Enigma od Oriflame (veľmi nádherná vôňa, ktorú osobne ja zbožňujem a počúvam na ňu len samé chvály:)),ďalej London od Oriflame (túto mini vôňu som používala hlavne v lete, bola to taká vôňa stvorená na leto, tiež som počúvala , že je pekná, a dosť dlho vydržala) potom ako hovoríš, i ja v priebehu dňa na seba ešte lejem vône,pretože sa necítim a mám pocit, že ani ostatní necítia ju, ale mama mi vraví, že ma dosť cítiť, tak v tomto súhlasim...
    Inak veľmi pekný článok, zaujímavý, veľa nových informácií, skvele spracovaný (tak priehľadne) , proste waaau, palec hore ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti :) Cením si, že sa ti článok až takto zapáčil a dozvedela si sa niečo nové, ktoré možno neskôr využiješ. Enigma je top, jedna z naj vôní, ktorá je aj po rokoch ospevovaná a vychvaľovaná ... aj keď medzi tým už Oriflame priniesol ďalšie mnohé skvelé vône.... :) a London, máš pravdu, je to presne taká letná vôňa ale ja som ju začala používať už teraz, keď že sa nám dosť oteplilo a Oscar svieti :)

      Odstrániť
  5. Super članok a pekna kolekcia :)
    http://ivanaivus.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť